Toen ik net startte in het onderwijs, gingen wij met het lerarenteam iedere vrijdag na schooltijd samen volleyballen. Na afloop van de wedstrijd hadden we altijd een afsluitende borrel. Heerlijk vond ik dat. Elkaar op een andere manier leren kennen, effe lekker ontladen en lol maken samen. Gewoon in gesprek zijn op een andere manier.

 

Dat deden we omdat de sfeer plezierig was en om de sfeer plezierig te houden. Ook gingen we ieder jaar samen traditiegetrouw, op de vrijdag voor Carnaval, stappen in de binnenstad van Maastricht. Reuze gezellig zo vlak voor de aftrap van Carnaval en niet in woorden te vangen (de echte Maastrichtenaar begrijpt me nu).

 

Tijdens al deze activiteiten kwam het kind in ons los: we waren onbevangen en spontaan in onze reacties en ideeën. En juist deze onbevangenheid schiep een band. Een hele sterke band. Wat hadden we een lol samen. We leerden elkaar op een andere manier kennen en dat was fijn. We voelden ons samen sterk.

 

Ik geloof erin dat we het kind in onszelf vaker naar boven mogen halen. Juist wanneer we het spannend vinden om onze mening te vertellen. In de onbevangenheid en openheid schuilt de kracht van ontwikkeling van jezelf en de ander.

 

Hoe fijn is het als je kunt zeggen wat je wilt zeggen, zonder de angst wat de ander daarvan vindt. En dat je als persoon OK bent ook wanneer je een andere mening hebt. Een leider/leerkracht die daar oog voor heeft schept een sfeer van vertrouwen en respect.

 

Een sfeer van onderling vertrouwen en respect als basis voor betrokkenheid en werkplezier. Een sfeer waar je jezelf kunt zijn, waar je gezien wordt, waar je het beste in jezelf en anderen naar boven haalt, waar je oog hebt voor de ander en waar mooie verhalen worden gedeeld en successen worden geboekt. Hoe fijn is dat!

 

Dus vergeet niet om af en toe de spanning van het werk af te halen. En iets met elkaar te ondernemen wat niets met werk te maken heeft.

 

Want dan komt het kind in ons los en verbinden we onbevangen en spontaan;-)

 

In welke situatie zou jij het kind in jezelf meer willen laten zien?
Leuk als je je ervaring deelt.