Toen ik als jonge hond startte als schoolleider zag ik het helemaal voor me. Vol vertrouwen, onbevangen en in mijn jeugdig enthousiasme had ik de koers al helemaal op mijn netvlies staan: mijn succesvol team en ik. Ik zag het helemaal voor me hoe we samen in volle vaart en met plezier onze doelen zouden halen.

De werkelijkheid bleek anders en een uitdagende tocht..

Mijn eerste vergadering als leider kan ik me nog goed voor de geest halen. Ik stond te knikken op mijn knieën en ik had al snel in de gaten dat leidinggeven iets heel anders was dan lesgeven. Aan kritiek was ik niet gewend. Ik was toch die goede professional.

Alle ogen waren nu op mij gericht en ik, die vrolijke en gezellige collega, werd ineens met andere ogen bekeken. Ik lag onder de loep. Dat was effe wennen.
Ik werd steeds vaker met mezelf geconfronteerd en ging steeds harder werken vanuit onzekerheid. Ik wilde het graag goed doen, voor iedereen.

Nu ik wat jaartjes verder ben, weet ik dat het heel normaal is dat je met andere ogen wordt bekeken en dat er meer weerstand op je bord komt als je leider bent. Dat heeft niets met jou als persoon te maken. De kracht ligt in ontspannen en niet in versnellen.

Leidinggeven is topsport bedrijven. Je komt vaak voor uitdagende situaties te staan.
Het is dus handig als je weet hoe je hiermee om kunt gaan, zodat je niet onnodig hoeft te piekeren en te twijfelen aan jezelf.

Als je een COL wilt beklimmen, dan kun je dat niet zomaar doen. Dat weet jij ook. Voordat je aan de tocht begint gaat er een enorme voorbereiding aan vooraf. Het weer in de bergen is onvoorspelbaar en het venijn zit vaak in de staart: hoe hoger je komt hoe meer tegenwind. Waarschijnlijk een open deur om te zeggen dat je dus flink moet trainen, dat je uithoudingsvermogen moet hebben, dat je weet hoe je je kunt wapenen tegen het weer, dat je gezond moet leven en dat je geregeld ontspanning moet nemen om de kans te vergroten om succesvol aan die fel begeerde top te komen.

Voor sterk leiderschap geldt hetzelfde. Wapen je tegen alle weersomstandigheden en neem de tijd om te trainen en te ontspannen. Ken je lichaam en jezelf. Heb plezier en geniet;-)

Mijn businesscoach zegt altijd: “Zorg dat je juicy blijft!’.
Daar bedoelt ze mee dat ontspanning en creativiteit heel belangrijk is. Iedere dag doen waar je ontzettend veel plezier aan ervaart en waar je energie van krijgt, zodat je van waarde bent voor je team en dus je klant. En dat gun ik jou ook: met minder inspanning meer bereiken. Een succesvol team begint bij sterk leiderschap.

Wil je 9 tips om ontspannen op weg te gaan naar sterk leiderschap? Download dan de gratis CHILLE CHECKLIJST;-)