fbpx

Als je focust op geluk, volgt het succes.

 

Als je oprechte aandacht hebt voor kinderen.
Als je ze ziet zoals ze zijn.
Als je de verbinding opzoekt.
Een veilige sfeer schept.

Als kinderen weten dat ze fouten mogen maken.
En leren om in mogelijkheden te denken.
Hoe zou dat voelen denk je?
Wat zou dat doen met hun geluksgevoel? 

Als je kinderen in mogelijkheden wilt leren denken, is het belangrijk dat je dat zelf ook kunt. Uit ervaring weet ik dat dit in je (nieuwe) rol als leerkracht een behoorlijke uitdaging  kan zijn.

 

Mijn passie voor geluk is ontstaan in mijn jeugd. Mijn jeugd was onrustig. Op mijn elfde levensjaar had ik al op 8 verschillende plekken gewoond en op 4 verschillende basisscholen gezeten. Ik wist me daardoor heel goed aan te passen aan de normen en waarden van de nieuwe groep. Toch werd ik gepest. Ik was te lief weet ik nu. Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik elf was. Voor mij op dat moment een opluchting: geen spanningen meer. Van jongs af aan ontwikkelde ik een fascinatie voor wat mensen drijft. Eén ding wist ik zeker: ik wilde zorgen voor meer geluk in de wereld.

Eén ding wist ik zeker: ik wilde zorgen voor meer geluk in de wereld.

Mijn tienertijd was heerlijk. Eindelijk was er rust thuis. Ik ging naar de MAVO. En ook al was dit een zware teleurstelling voor me, ik had er een top tijd samen met mijn vriendinnen. En ik wist en voelde diep van binnen dat er veel meer in me zat. En dat klopte . Mijn diepe geloof in mezelf, ook al was ik vaak onzeker, hielp me om alles te realiseren wat ik voor me zag.

 

Alles wat ik vanaf dat moment bedacht kwam uit. Ik zal nooit vergeten dat iemand tegen me zei: “Ga jij in het onderwijs werken? Daar vind je nooit een baan!”  Ja, zo was dat in die tijd nog: leraren in overvloed.
En ik dacht: “Klets maar! Je hoeft alleen maar te doen waar je gelukkig van wordt. Dan komt het succes vanzelf.”

 

Na een paar vervangersklussen had ik al snel een vaste baan. Mijn carrière ging als een speer. Ik kreeg al op jonge leeftijd een functie in het management en groeide snel door naar een functie van (locatie)directeur op achtereenvolgens 3 scholen.

 

Toch kwam er een burn out. Ik ging steeds vaker twijfelen aan mezelf. Ik wam onder druk te staan. Ik wilde nog steeds zorgen voor een goede sfeer en dat ging te vaak ten koste van mezelf. Ik verstopte me en zei niet altijd wat ik dacht. Ik slikte mijn emoties weg. Aan de andere kant ging ik steeds harder werken om mezelf te laten zien. Ik deed me krachtiger voor dan ik me diep van binnen voelde. Ik moest leren om meer in balans mijn doelen te halen en voor mezelf te kiezen.
Ik kwam uit de kast op mijn 39 ste, verhuisde wegens de liefde van Maastricht naar Utrecht en nam na 18 jaar onderwijs ontslag. Ik voelde me als herboren. BAM!

 

En daar was ie weer: “Neem jij zomaar ontslag? En nu dan? Het gaat wel erg snel allemaal!”
En opnieuw dacht ik “Klets maar! ” Ook al kon ik tegelijkertijd wel begrip opbrengen voor deze opmerkingen.  
Ik voelde opnieuw het rotsvaste vertrouwen dat het allemaal wel goed zou komen. Een beetje crazy, maar wel waar.  Ik zat welgeteld 1 dag thuis en binnen 4 maanden had ik opnieuw een vaste baan in het onderwijs.

Ik kwam terecht op een geweldige school in Leidsche Rijn waar ik o.a. startende leerkrachten begeleidde. En waarom ik na 4 jaar opnieuw ontslag nam dat vertel ik je graag een andere keer;-)

Je ziet, geluk is maakbaar. Iedereen kan het verschil maken. Je hebt altijd invloed, ook al denk je van niet. Maar dan moet je wel een beetje lef hebben. Wees jezelf. Koers op je innerlijk kompas. Bevrijd jezelf. Breek los. Vertraag. Leer van de natuur. Doe waar je gelukkig van wordt. Wees niet bang voor het oordeel van de ander. Ga de uitdaging met jezelf aan. Durf te falen. Leer van je tegenslagen. Geloof. Maak kleine stapjes. Kom in actie. 

Het geluk zit in jou.
Leid met lef vanuit je hart.
100% Puur

 

Voor onze leden hebben we Dyonne gevraagd voor de workshop “Hoe overleef ik mijn eerste jaar voor de klas?” Ik vind de presentatie van Dyonne prettig en ze heeft veel kennis van de onderwijspraktijk. Op een vlotte manier worden vaardigheden en attitudes aan de orde gesteld. Hoe kun je op een positieve manier Nee zeggen, en houd je in allerlei situaties vooral ook contact met jezelf. Het is verrassend leuk hetgeen Dyonne hierover aanreikt ook kort met elkaar te oefenen. Dyonne geeft ook voldoende ruimte om ervaringen uit te wisselen. Na de workshop heb je weer een frisse impuls om naar jezelf in je werk te kijken.

Monique Scheelings

Rayonbestuurder PO, AOb

MISSIE
Bijdragen aan gedragsverandering voor geluk en duurzaam succes.

VISIE
Kennis en ervaringen delen, zodat iedereen de mogelijkheid krijgt om gelukkig zichzelf te zijn en daarmee anderen te inspireren

BOODSCHAP
Heb lef om trouw te blijven aan jezelf en aan je missie. Laat je niet tegenhouden om voor je dromen te gaan. Doe waar je goed in bent en waar je blij van wordt en wees daarmee van ongekende waarde voor de mensen om je heen.
Ken jezelf. Leef bewust. Durf te vertragen. Volg je plan. Kom in actie.  Val en sta op. Wees wendbaar. Doe het en geloof in jezelf.
Als je focust op geluk, volgt het succes.