Heb jij ook goede voornemens gemaakt voor 2019?

Dan is het handig om te weten dat je onderbewustzijn voor 93% je gedrag bestuurt, zonder dat je je hiervan bewust bent? Ja echt, wij doen voor 93% wat ons onderbewustzijn ons vertelt, ook al zouden we dat vaak anders willen.

 

Bijvoorbeeld:
– Je wilt ontzettend graag afvallen, maar op een feestje kun je de bitterballen niet weerstaan (echt iets voor mij…oeps)
– Je neemt je voor om minder op social media te zijn, maar ’s avonds ontdek je dat je toch weer een hele tijd met je telefoon in je handen zit en je tijd dus nuttiger had kunnen besteden.
– Je wilt niet meer klagen over je werk en de volgende dag doe je het toch.

 

Herkenbaar?

 

Hoe maf is dit?
Je wilt dus dolgraag een aantal kilo’s afvallen. Je hebt het een paar dagen volgehouden om gezond te leven en om je aan je afspraak met jezelf te houden. En vervolgens kom je op een feestje toch in de verleiding om, in dit geval de bitterballen te consumeren, en je niet aan de afspraak met jezelf te houden.

 

En omdat je goede voornemen nu toch al is mislukt, waar je natuurlijk ontzettend van baalt, zondig je uit frustratie nog een paar keer. Als je zondigt, doe het dan goed. 
Ook herkenbaar?
Je voelt je intussen steeds mistroostiger en de kilo’s gaan er niet af, maar komen er juist bij. De negatieve spiraal is ingezet.

 

Hoe komt het toch dat het zo lastig is om je aan je afspraken met jezelf te houden? Inderdaad, je onderbewustzijn heeft je in zijn macht en saboteert je.  Laten we daarom eens een kijkje nemen in dat onderbewustzijn.

 

Ons onderbewustzijn noemen we ook wel het emotionele of het voelende denken. Het onderbewustzijn is niet alleen een opslagplaats voor gevoelens en emoties, maar een opslagplaats voor al onze herinneringen, onze principes, onze overtuigingen, onze gewoontes, ons zelfvertrouwen en ons zelfbewustzijn. In feite is je onderbewustzijn in het verleden geprogrammeerd om je vandaag te laten doen, waarvoor het toen geprogrammeerd werd. Sjnappie?

 

Dus als jij gewend bent om je teleurstelling te verzachten met eten, dan is het logisch dat je onderbewuste je helpt om dat vandaag, bij een nieuwe teleurstelling, nog steeds te doen. Het doet je geloven dat het de beste oplossing is. Tijd dus om je bewuste denken te gaan trainen en je niet langer te laten saboteren.

 

Ons bewustzijn noemen we ook wel het intellect of het cognitieve denken. De kracht van onze gedachten is enorm. Onze gedachten bepalen ons gedrag.
Met behulp van je gedachten kun je vandaag zorgen voor een nieuwe uitkomst voor morgen. Onderzoek je gedachten en programmeer je gedachten opnieuw en positief als dat nodig is. Net zoals een telefoon af en toe een update nodig heeft, heb je dat zelf ook nodig.

 

Neem jezelf serieus en laat je niet misleiden door je onderbewustzijn. Stel je denk-navigator in op je doel en niet op je obstakels, want dat is wat je onderbewustzijn graag van je wil.

 

Dus niet: “ Nu kan ik geen bitterbal eten. Ik wil net als iedereen genieten!”
Maar: “Ik wil graag afvallen, gezond zijn en er mooi uitzien. Ik kies voor het gezonde alternatief. Over 5 minuten ben ik die bitterbal al weer vergeten en over een paar maanden zit ik weer strak ik het lijf. Hoe cool is dat?!”

 

Onthoud dat de oplossing niet in het probleem zit, maar in het denken over het probleem.
We kunnen zelf kiezen welke optie de beste is om ons probleem aan te pakken.
Visualiseer wat je wilt bereiken en focus daarop.
Is dat makkelijk? Nee helaas.
Kan het? Ja!
En het wordt steeds makkelijker met een flinke portie commitment, focus, bewustzijn en reflecterend vermogen;-)

 

Wil je ook bewust je doelen halen? Ik help je graag met een gratis  strategiegesprek;-)

 

Voor nu wens ik je natuurlijk een gelukkig nieuwjaar!
May all your wishes come true.

 

Groetjes,
Dyonne