Oooh man, ik weet mijn gevoel nog goed naar boven te halen toen ik werd gevraagd om locatieleider te worden van een school in Maastricht. Ik voelde me enorm vereerd. Super trots was ik. Ik solliciteerde en kreeg de baan. Daar stond ik dan als kersverse leider met mijn 33 lentes.

Ik was enorm gedreven en zeer enthousiast om er samen met mijn team iets moois van te maken. Van leidinggeven had ik alleen nog weinig kaas gegeten, maar ik ging vol passie aan de slag.

Dat je als leider onder de loep ligt, had ik van te voren niet bedacht. In ieder geval ervoer ik al snel hoe naar die loep kan voelen.
Eerlijk gezegd schrok ik  best van de reacties van mijn team als ze het ergens niet mee eens waren of juist van het stilzwijgen in de groep. Dat wat niet gezegd mag worden en wel voelbaar is boven de oppervlakte.

Dat deed iets met mij. Ik kwam in de verleiding om niet meer te zeggen wat ik dacht uit angst om niet aardig gevonden te worden. Ik kwam in de verleiding om reactief te zijn en telkens uit te leggen en te verdedigen dat ik goede bedoelingen had.
Pfffff, deze  kracht van de groep had ik nog nooit eerder zo meegemaakt.

Ik kreeg discussies met mezelf en voelde me onzeker worden:  “Ga ik mee met de grote meute of blijf ik mezelf?”
En natuurlijk koos ik voor het laatste.

Ik wilde mezelf kunnen zijn ook in mijn leiderschap. Ik wilde niet zomaar met de grote meute meelopen. Ik had een opdracht en die wilde ik samen met mijn team goed vervullen. En dat betekende dat ik uit mijn comfortzone moest gaan. Heel spannend!

Ik bracht de situaties in kaart de ik moeilijk vond. Ik analyseerde wat er gebeurde qua gedrag en effect en zocht samen met mijn coach naar een andere manier om deze ongemakkelijke  situaties  te keren.

Want als je doet wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg.

Als leider lig je onder de loep en hierdoor komt er ook sneller weerstand op je pad. Het is de kunst hoe je hiermee omgaat. Het heeft vaak niets met jou als persoon te maken, maar met de situatie en hoe jij daarop reageert. Onderzoek je angsten en belemmerende gedachten en maak een plan. Stap uit je comfortzone en durf fouten te maken. En schroom niet om een coach in de arm te nemen.

Want hey, jij wilt toch ook gewoon jezelf kunnen zijn.
Ook in je leiderschap.
Het kan echt! Authenticiteit onder de loep;-)

Wil jij mijn blogs ook per mail ontvangen? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief.
Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen en vind het leuk als je een reactie achterlaat.

Geniet van je dag!

Groetjes,

Dyonne