fbpx

Waw! Jij bent een leider. Een leider met een missie.
Waarschijnlijk heb jij het roer niet zomaar omgegooid.
Daar is lef voor nodig.

Het onderwijs is toe aan leiders met lef. Dus voel je welkom.

Een switch is ook wennen. Alle begin is moeilijk, ook al neem jij vast al een flinke portie werkervaring met je mee. In het onderwijs begin jij weer onderaan de ladder. Dat zal beslist wennen zijn. Veel zij-instromers schrikken in het begin van het krachtenveld in het onderwijs. De overgang naar hun nieuwe rol als leraar wordt vaak als een cultuurshock ervaren. Goede begeleiding is daarom belangrijk. Gun jezelf een goede coach.

Als je voor het eerst start als leraar, komen er veel nieuwe dingen op je af. Een nieuwe school, nieuwe leerlingen, nieuwe ouders en collega’s. Nieuwe lesmethoden. Je gaat oudergesprekken voeren, ouderavonden organiseren en je bent nu echt verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de leerlingen van je klas. Dat is niet niks. Veel mensen verwachten iets van je. Hoe houd je dan focus? Hoe maak je de juiste keuzes om te doen wat belangrijk is voor jou en je leerlingen? Zeker nu je dolgraag wilt bewijzen dat ze in jou de juiste persoon hebben aangenomen. Dat jij die ideale collega bent. Dat is lastig, zeker omdat je jezelf ook nog moet leren kennen in je nieuwe rol als leraar.

Het gevaar ligt op de loer dat je je laat leiden door wat alles en iedereen van je verwacht. Dat je rent van het een naar het ander. Dat je je voortdurend opgejaagd en geleefd voelt, omdat je het graag goed wilt doen en je betrokkenheid wilt laten zien. Ongemerkt kunnen je energiepeil en je zelfvertrouwen dalen, met alle nare gevolgen van dien. Met als klap op de vuurpijl dat je uiteindelijk het plezier in het onderwijs verliest.

Ik heb goed nieuws.

Dat is niet nodig. Dat kan anders.

Maak nu een vliegende start.