Vandaag de dag werkt het niet meer om top-down leiding te geven. Werknemers van nu willen vooral zinvol bezig zijn en waarde toevoegen vanuit hun eigen drijfveren en talenten.

De trend van de vorige eeuw, waarin de leider je vertelde wat je moest doen en hoe je dat moest doen, is voorbij. Vandaag de dag worden hele andere vaardigheden van jou als leider verwacht: samenwerken, verbinden en kennis delen is het credo.
Mensen willen geraakt worden in hun hart. De leider gaat nog steeds over het wat en het waarom, maar niet meer over het hoe. Dat bepalen de medewerkers graag zelf.

“Maar ik kan toch niet zomaar de controle loslaten? En hoe weet ik dan of het allemaal goed gaat? Het is wel belangrijk dat ik de touwtjes in handen heb, want ik ben eindverantwoordelijk.”

Ik begrijp jouw gedachten. Ik ervaar ze ook als ondernemer. Maar zeg nou zelf, hoe voel jij je als je geen ruimte krijgt om te bepalen hoe je de dingen doet? Vind je dat prettig? Komt dat ten goede aan jouw creativiteit en passie?

Juist, laat het los. Mensen willen zelf inspraak hebben en zelf bepalen hoe ze hun resultaten willen halen.
Als jij je de controle durft los te laten en oprecht je vertrouwen geeft aan de ander, zul je zien dat mensen veel meer betrokken raken, zich werkelijk uitgedaagd en verantwoordelijk voelen, dat ze trots zijn op wat ze doen en dat ze werkplezier ervaren.

En werkplezier zorgt voor energie, vertrouwen en flow. En niet minder belangrijk: een positieve vibe is altijd voelbaar bij klanten en heeft een positief effect op het ziekteverzuim. Wat wil je nog meer? Meer resultaat met minder energie.

Wil je graag meer tips ontvangen hoe je kunt ontspannen in je leiderschap en met minder energie meer resultaat kunt behalen? Schrijf je dan in voor de Chille Checklist met 9 tips voor ontspanning en vertrouwen in leiderschap.