Heerlijk!! De vakantietijd is weer aangebroken, de zon schijnt volop en op facebook zien we weer de mooiste vakantieplaatjes voorbij komen. Zelf kan ik mateloos genieten van vergezichten in de natuur. Toen ik twee weken geleden op de boot naar Texel zat, had ik het geluk dat er een strak blauwe lucht aan de hemel stond met een paar duidelijk afgetekende witte wolken, net zoals ik ze vroeger tekende als kind. En toen er vervolgens ook nog een aantal meeuwen voorbij vloog was het plaatje compleet. Voor mij het ultieme gevoel van vrijheid en kracht.

Wellicht herken je het dat je enthousiast over je vakantie aan het vertellen bent en de ander tussentijds op zijn smartphone kijkt. Of als je aan het vertellen bent, dat de ander meteen zijn verhaal over de schutting gooit. Wat doet dat met je? Ik weet zeker dat je niet het gevoel hebt dat je echt wordt gehoord.

Als we de ander onze volledige aandacht geven, is dat een geschenk. Hoeveel mensen zijn er werkelijk geïnteresseerd in wat anderen zeggen en houden hun aandacht er echt helemaal bij? Mensen die echt luisteren zijn zeldzaam, aangezien ze zich snel laten afleiden of liever zelf aan het woord zijn. Ik ben gezegend met een hele lieve zus, die heel goed kan luisteren. Dat is echt een groot geschenk. Het geeft zo’n fijn gevoel dat je altijd je verhaal kwijt kan, in goede en in slechte tijden. Heel bijzonder.

Echt luisteren is een waardevolle vaardigheid, want hierdoor ontstaat verbinding. Op het moment dat we werkelijk de tijd nemen voor die ander, leren we hem/haar beter kennen. Door
Al onze aandacht aan de ander te geven en door open vragen te stellen, nodigen we de ander uit om meer van zichzelf te laten zien, waardoor het contact zich verdiept. En hoe beter het contact, hoe beter de samenwerking. Als de samenwerking niet soepel draait…ga dan aandachtig luisteren……je zult versteld staan van wat er dan gebeurt.
Of als je het lerarentekort wilt oplossen, ga dan luisteren naar de mensen in het veld. Serieus, Den Haag, dat doet wonderen;-)

En wat ga jij doen als je na die fijne vakantie weer naar je werk gaat en jouw collega enthousiast zijn verhaal komt vertellen? Ik ben heel benieuwd;-)